RSS

saptamana culturii iraniene

25 Jun

cum blogul acesta poartă numele unei povestitoare persane şi ne aflăm în plină săptămână a culturii iraniene (22-28 iunie), Sheherzadah, în ciuda faptului că nu are încă un covor zburător proprietate personală, s-a simţit datoare să înfrunte canicula pentru a ajunge la Biblioteca Naţională, unde se desfăşoară zilele astea cea de-a doua parte a evenimentelor consacrate culturii şi artei din Iran (prima parte a avut loc la Muzeul Ţăranului Român).

mai întâi de toate, noul sediu al bibliotecii arată foarte fain. odată ajuns, cu greu te mai desprinzi de acolo (mai ales ca au aer condiţionat: ). am explorat doar parterul şi jumate din primul etaj, şi convinsă de ce am văzut, am concluzionat cu un citat dintr-un vestit filozof austriac contemporan: mă voi întoarce.

spaţiul acordat evenimentelor culturale iraniene (expoziţii, concerte) este destul de generos, iar obiectele expuse aparţin, în mare măsură, din câte am înţeles, unor artişti contemporani. cu toate acestea, aş fi vrut să văd mai multe explicaţii în legătură cu provenienţa şi semnificaţia pieselor, cu modul în care au fost create, ar fi mers de minune şi nişte artefacte mai vechi, mai multe straie populare cu indicaţii legate de zona unde se poartă, un mic istoric al Iranului şi fotografii care să arate, într-un mod mai puţin ostentativ şi cumva mai credibil, viaţa de zi cu zi pe străzile Baghdadului. nu ar strica câteva proiecţii cu filmele lui Abbas Kiarostami, de exemplu. cadrele lui lungi, poetice, aproape ca nişte tablouri, din Vântul ne va purta, s-ar desfăşura superb pe pereţii bibliotecii şi ar atrage, probabil, şi mai mulţi vizitatori.

chiar şi aşa, deşi nu am avut timp să rămân la concertul de muzică tradiţională şi nu am ajuns nici la evenimentele de la MŢR, am rămas cu câteva imagini frumoase şi cu o carte-ghid despre Iran primită de la organizatori. nu ştiu dacă e primul eveniment de promovare culturală pe care îl încearcă Ambasada Iranului la Bucureşti, dar sper ca următoarele să fie ceva mai îndrăzneţe şi mai creative sub aspectul prezentării şi al livrării mesajului cultural.

şi acum, pozele (plus nişte bufniţe, că tot sunt la modă).

 

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on June 25, 2012 in jurnal

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: