RSS

open Pandora’s box: check!

20 Mar

cred ca tot vorbind/scriind despre chestii auzite in ”calatoriile” mele prin tramvaie, autobuze si trolee, am activat un portal catre o alta lume. acum, de fiecare data cand ies din casa, se intampla ciudatenii, aud oameni discutand cele mai bizare lucruri, vad situatii si surprind conversatii care ar face de rusine cele mai reusite piese ale teatrului absurd.

si cum astazi nu putea face exceptie…

de data asta eram pe strada. mergeam pe iancului cu vantul in fata, pe langa batranici care vindeau pungute cu oua asezate cuminte pe servete de panza, oameni zgribuliti care te imbiau cu buchete de flori si legaturi de patrunjel si deja bine-cunoscuta cersetoare imbracata in negru (i se vad numai ochii), care seamana cu o vaduva albaneza din romanele lui Kadare.
la cinci metri de mine, sediul ING pe care il cautam. inca dinainte de a intra sa scot niste bani, vad ca o femeie cu batic pe cap deschisese larg usa bancii si o sprijinise cu un scaun de plastic cu spatar. incerc sa nu imi pun intrebari (deja am astfel de reflexe rusinoase). intru, bag cardul si astept sa se desfasoare toata procedura aia cu cine esti, ce PIN ai, ce suma vrei, esti sigur ca vrei chitanta si esti gata sa traiesti cu ideea ca din cauza asta or sa mai moara niste copaci prin padurile ecuatoriale…

intre timp, femeia care statuse in prag pana atunci, intra si ea in holul bancii si incepe sa vorbeasca uitandu-se spre mine si pasind de colo-colo. iar eu am deodata senzatia ca de fapt ea se poarta ca si cum ar fi fost la ea acasa si trebuia sa aiba grija de lucruri, de oalele de pe foc (de aia si deschisese usa de fapt, trebuia sa aeriseasca bine, aerul dinauntru era cam imbacsit), de sutele de treburi pe care trebuie sa le faci intr-o casa… iar eu eram un oaspete de care nu se bucura, dar nici nu o incomoda. macar acum avea cu cine sa vorbeasca. si nici nu facusem doi pasi, ca vocea ei e linistita si plina de un fel de ironie calda umplu holul bancii (al casei) si se lipi ca o melasa de pereti, de ATM-uri, de mine, de usile de sticla, apoi incepu se sa scurga usor in jos, innebunitor de lent. vorbea linistit… “teroristii asta fac – ucid. e plina lumea de ei…” spuse numele unor continente si tari, pentru exemplificare, iar apoi relua nescapandu-ma nici o clipa din ochi: “teroristilor… omorati, ucideti, ca asta faceti voi”.

Apas din ce in ce mai repede pe tastele ATM-ului. Vreau sa ies de acolo, desi a iesi de acolo inseamna a fugi cat vezi cu ochii din orasul asta cu psihozele si nebunia lui, iar asta e cam ca in versurile alea din “Hotel California”: “you can check out anytime you like, but you can never leave”. In cele din urma, tranzactia incheiata, ma indrept spre iesire. In acelasi timp, femeia, intr-un efort vizibil de a concluziona discursul pe care, in lipsa unor oaspeti mai politicosi si amabili, mi-l adresase mie, rosteste rar si apasat, pe acelasi ton de ironie domoala: “Teroristi din toata lumea, uniti-va!”

 
5 Comments

Posted by on March 20, 2011 in jurnal

 

5 responses to “open Pandora’s box: check!

 1. radu

  March 20, 2011 at 1:36 pm

  Epiiiiic! ma si daca e o profeta, daca alora chiar le da prin cap sa se uneasca (on some fun-wacky social network, unde vor putea da doar dislike-uri)? eu zic sa mai treci pe la ea…

   
 2. Sheherzadah

  March 20, 2011 at 4:17 pm

  cred ca e o profeta a trecutului: ). vorbea, probabil, de ”teroristii” de la revolutie… nu cred ca mai trec pe acolo. numai drumul pana la unitatea aia ING mi se pare imposibil de parcurs. uneori, cu strangere de inima, iti dau dreptate. nu e de trait in bucuresti: ).

   
 3. Cristina

  March 20, 2011 at 5:36 pm

  eh, ca de obicei, atragi ca un magnet intamplarile ciudate, ca un adevarat scriitor. si chiar daca ele nu sunt ciudate, alienante, un scriitor le pune sub semnul intrebarii. just like you do.

  hug

   
  • Sheherzadah

   March 20, 2011 at 5:40 pm

   : )

    
 4. Radu

  March 23, 2011 at 2:08 pm

  asa-i, nu prea e de trait in Bucuresti, dar e de muncit in Bucuresti. hmmm…deci tie ce iti place mai mult boss?

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: