RSS

of oil and men

27 Jun

"Unlike Olympic wrestling, oil wrestling matches may be won by achieving an effective hold of the kisbet. Thus, the pehlivan aims to control his opponent by putting his arm through the latter's kisbet." (Wikipedia)

Socrate spunea că singurul miros pe care pielea unui bărbat ar trebui să îl emane nu e nicidecum cel de parfum, care înșală simțurile, ci mirosul de ulei (cel mai adesea, de măsline) folosit în exercițiile fizice. Un fel de “sărac, dar cinstit” al mirosurilor…

Pentru că imaginea atleților unși cu ulei antrenându-se într-un gymnasium din Atena a fost însușită rapid de imaginarul meu impresionabil, am căutat poz… erm, amănunte despre acest alunecos obicei.

Nu mică mi-a fost mirarea când am descoperit la capătul curcubeului de linkuri un cuvânt care îmi era cunoscut: “pehlivan”.  În DEX, cuvântul are trei sensuri: circar; șarlatan; mucalit. Unde e uleiul și unde sunt mușchii, mă întrebați? Ei bine, româna a împrumutat cuvântul din turcă, l-a derobat de sensul său inițial și i-a atribuit sensuri depreciative, metaforice sau ironice. Însă asta nu e o noutate. Romana s-a purtat așa cu multe cuvinte din turca.

Persanul pahlawan, din care provine tr. pehlivan, însemna “erou”. Iar pe vremuri, se pare, uleiul era cel mai bun prieten al eroului. Wikipedia scrie că uleiul a început să fie folosit în lupte în Asiria (și Egipt), mai târziu cucerită de Imperiul Persan. Stilul acesta de lupte a fost apoi preluat de turci care au înființat școli speciale, devenite și centre spirituale, ce încurajau dezvoltarea armonioasă a luptătorilor, bazată pe echilibrul dintre spirit și corp.  Astăzi, yağlı güreş este sportul național al țării. Competiția are două categorii: baspehlivan ( categoria “mare pehlivan”: ), în care lupta durează 40 de minute, și pehlivan, cu meciuri ce se încheie după 30 de minute. Astfel de campionate de lupte se țin an de an iar primele au fost atestate de cronicarii otomani în 1362.

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on June 27, 2010 in etimologii

 

Tags: , , ,

2 responses to “of oil and men

 1. Iulianus

  June 27, 2010 at 11:31 am

  Hmmm, bărbaţi atletici, unşi cu ulei şi care trebuie să îşi bage mâna în pantaloni unul altuia. Ce chestie, dom’le. : ))))

   
 2. Sheherzadah

  June 27, 2010 at 11:32 am

  Turkish stuff: P

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: