RSS

steaua rea

21 Jun

Îmi plac etimologiile, sunt un fel de magie la îndemâna oricui. Smulgi un cuvânt din solul lexical în care crește, din contextele în care își trăiește viața cotidiană. Deși frunzele îi sunt palide, decolorate de priviri care alunecă, obișnuite, peste mica sa inflorescență, rădăcinile îi dezvăluie viața secretă, incredibilă și vie, trecerea sa prin timp și spații, și, deodată, fada înșiruire de litere devine o întreagă poveste, o lume cu geneza ei și cu micile ei războaie, cu minutele ei de faimă și colțurile ei umbrite.

Zilele astea m-am invartit în jurul lui dezastru, un cuvânt din vremea în care norocul era hotărât de mișcarea stelelor: δυσ- (rău; fără?), ἀστήρ (astru). Judecând după inflația actuală de horoscoape și astrologi, bagajul cultural al cuvântului s-a perpetuat cu succes până azi. În turcă se spune afet, care, în română, în schimb, înseamnă suport al unei arme de foc (de obicei, un tun). O potrivită metonimie pentru dezastru, aș zice; ). Cuvântul dezastru are și un geamăn slav: беда (beda), care s-a pastrat ca regionalism în Transilvania (cf. beda/bedă). Oare să vină de la без (fără) дам  (a da, a dărui), indicând lipsa unei contribuții divine?

Oricum ar fi, cuvântul este subîntins de concepția potrivit căreia soarta nu se află în mâinile noastre, ci e decisă de o instanță asupra căreia nu avem control, care acționează după bunul ei plac și, de multe ori, dincolo de puterea noastră de înțelegere. Steaua este dublul ceresc al omului. Dacă steaua pățește ceva, răul se răspândește mimetic către al său doppelgänger uman.

Dar dacă dezastrul implică absența, dispariția oricărei stele, o anulare a textului ceresc, o ștergere a oricărei determinari, o aruncare în haos? Fără stele, adică fără timp și spatiu, fără coordonate, un pre-timp, o apocalipsă de care mintea, atrasă de cauzalitate, se înspăimântă?

 
2 Comments

Posted by on June 21, 2010 in etimologii

 

Tags: , , ,

2 responses to “steaua rea

 1. Iulianus

  June 22, 2010 at 6:05 pm

  Cine ar fi zis că dez astrele sunt atât de interesante. : )

   
 2. Sheherzadah

  June 22, 2010 at 6:18 pm

  Inca vreo zece cuvinte din astea si avem suficient material pentru urmatorul Cod al lui ___ (insert name of well-known personality that everyone has heard of but not many really know what he is actually famous for:).

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: