RSS

ANI & Dracul

17 Apr

"Cool it, Führer cat!"

După episodul infierbantat, plin de suspans și ironie hitchcockiană al alegerilor, nu îmi doream să mai inserez chestii politice pe blog. Dar nu am chef să mă abțin. Pentru că apar evenimente de genul ăsta: http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-cea-mai-fericita-zi-a-lui-nastaseco-892506.html care mă strâng de gât și dintr-o dată îmi aduc aminte cât de irespirabil e totul în țara în care locuiesc (bad karma, some would say), cât de oribil, cinic, horror. Aducerea asta abruptă la realitate mă face să îmi dau seama că în viața de zi cu zi (în “societatea” românească – cât de fals sună) trăiesc o iluzie întemeiată pe o falsă concepție: aceea că ceva se mai poate schimba, că nu e totul pierdut.

Am avut senzația infantilă, iluzorie – de eliberare – după ce am aflat cu surprindere și ușurare rezultatul alegerilor prezidențiale. Mai avem o șansă, mi-am zis. Ieri, mi-am dat seama că nu mai e, de multă vreme, niciuna.

Mă întreb (în niciun caz aruncând printre rânduri reproșuri ascunse) câți dintre prietenii mei știu despre știrea asta, câți reacționează la ea (nu neapărat în mod public, nu cred că asta contează), ce crede mama, ce crede frate-meu, ce spun prietenii mei din alte țări, care sunt la curent cu ce se întâmplă aici. Și îmi răspund că mulți nu știu, dacă știu, nu le pasă, dacă le pasă, oare pot face ceva, mama refuză să audă de politică, fratele meu îmi ironizează vehemența iar prietenii din alte țări încearcă să mă consoleze că nici pe acolo lucrurile nu sunt mai roze.

N-or fi mai roze, dar nici atât de maro ca aici, unde declarațiile de avere au devenit secret de stat, iar Curtea Constituțională e, de fapt, unul dintre brațele deja proverbialei caracatițe.

„Uite aşa o să-i ia dracu’ pe toţi pe rând, cum i-a luat pe cei de la ANI, pentru că pe toţi cei care fac rău cum au făcut cei de la ANI, îi trimite Dumnezeu jos” (dixit Radu Mazăre, subl. mea). Dacă asta e adevarat, Năstase, Mazare și restul invizibil al aisbergului de corupție ar trebui să înoate în smoală deja.

Advertisements
 
5 Comments

Posted by on April 17, 2010 in jurnal

 

Tags: , , , , ,

5 responses to “ANI & Dracul

 1. Cristian Buzatu

  April 18, 2010 at 9:47 am

  Putem aplica si aici filozofia de viata sanatoasa, tipic englezeasca a fanilor lui West Ham:

  “I’m forever blowing bubbles
  Pretty bubbles in the air
  They fly so high and reach the sky
  And like my dreams they fade and die
  Fortune’s always hiding
  I looked everywhere
  I’m forever blowing bubbles
  Pretty bubbles in the air…”

   
 2. Raluca Chirobocea

  April 18, 2010 at 9:11 pm

  De ce-mi pasa mie??? De ce nu ma pot dezice de tot ce inseamna in ziua de azi romanism? Nu ma caracterizeaza nici micii facuti pe gratar la padure, nici iubirea de manele, nici tupeul, nici atitudinea balcanica prin excelenta… nimic din ce e azi tipic romanesc!
  Totusi, imi pasa. Si ma bucur ca-mi pasa.Nu pot sa-mi neg radacinile, desi de multe ori mi-a fost rusine ca sunt romanca, de multe ori mi-am plans soarta trista ca nu m-am nascut intr-o tara civilizata… Inca o data se dovedeste ce ironica e viata, pentru ca acum ma sufoc de revolta neputincioasa. Eu, care intotdeauna am considerat patriotismul un mare bullshit. Eu, care am avut o revelatie cu textele Parazitii:”Sa mori pentru patrie, astea-s’ povesti / Gaseste ceva pentru care merita sa traiesti…”
  Ma agat cu disperare de nume ca: Bratianu, Sturdza, Djuvara, Ghica, Cantacuzino, Caraion, Maniu, Goma, Ioanid, Flueras, Pillat, Streinu, Steinhardt, Vulcanescu, Noica,Voiculescu, Tutea si-mi spun ca trebuie ca mai sunt „out there” romani ca ei, cu constiinta civica si noblete de caracter care ne vor impiedica sa ne scufundam. DE-AIA E IMPORTANT SA NE PESE! Cu riscul de a suna patetic spun ca e vital sa avem o societate civila treaza si inteligenta, pentru ca nimic nu mi se pare mai trist decat un mare patriot ca Petre Tutea sa afirme intai: “Fraţilor, dacă murim aici în lanţuri şi în haine vărgate nu noi facem cinste Poporului Român, ci Poporul Român ne-a făcut onoarea să murim pentru el!”, iar după alegerile din 20 mai 1990, care i-au readus pe comunişti la conducerea ţării: “Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniţă pentru un popor de idioţi! De asta numai eu am fost în stare…”

   
  • Iulianus

   April 19, 2010 at 10:40 am

   La ce te referi când spui “societate civilă”?

    
 3. sheherzadah

  April 19, 2010 at 10:43 am

  Multumesc pentru vehementul comentariu, Ral!: )

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: