RSS

hic sunt leones

06 Sep

TarapanovTotul a inceput de la o poveste repetata atat de des incat a devenit un adevar incontestabil. Istoria familiei T. e o harta cu multe pete albe.  Hic sunt leones.

A fost intr-adevar Gyorgy condamnat la moarte? Isi tara pasii sau mergea drept atunci cand, dus laolalta cu altii intr-un convoi tacut (cine erau ceilalti? de ce si cine urma sa ii ucida?), a fost salvat in ultimul moment de un prieten sus-pus?

Si cine e personajul “mitic” care a jucat la ruleta jumatate din averea familiei?: )

Cine e matusa-contesa despre care neamurile barfeau ca si-ar fi cumparat titlul? O poza ingalbenita o arata intr-o seara in care urma sa iasa la teatru, gatita cu o palarie sic, cu pana inalta, silueta repetata de trei ori, ca un triptic, in oglinda toaletei.
Cine a purtat tichia cazaceasca (?) care se prafuieste intr-un cui in camera? Si cine a condus atelaje de caini inhamati la sanie cu cnutul facut in fasii impletite de piele?

Matusa LiliaAu fost ei, toti cei ale caror holograme incerc sa le inviu, sunt ei familia mea? De ce continuu sa ii caut? Ce imi doresc sa inlocuiasca prezentele lor de abur?

Si cine e Vsevolod T.? Cel care s-a casatorit cu o femeie din Serbia si al carui copil s-a nascut intr-o tabara de refugiati din Germania. La sfarsitul razboiului, li s-a dat sansa de a alege intre trei posibile destinatii: Canada, Statele Unite si Brazilia. Au ales Canada. Insa, printr-o incurcatura care le va schimba vietile, au urcat pe vasul care ii va duce in Rio de Janeiro. Uimiti de frumusetea orasului, se vor stabili acolo. Peste ani, nepoata lor, Kira, imi va povesti aventurile lor.

Pe masura ce inaintez spre prezent, cu linia sa mereu schimbatoare ca orizontul, amintirile devin tot mai vagi si mai sterse, bunicii intepenesc in amintire ca niste efigii tacute, ca niste sipete care ascund taine cu care nu vor sa tulbure visele nepotilor nascuti pe pamanturi noi.

Poate Kira si cu mine suntem verisoare. Insa e greu de zis daca mai suntem inrudite…
Poate usa din spatele nostru trebuie sa ramana inchisa.

Advertisements
 
5 Comments

Posted by on September 6, 2009 in jurnal

 

Tags: , , ,

5 responses to “hic sunt leones

 1. Iulianus

  September 6, 2009 at 3:01 pm

  There must be a family at the end of the tunnel.

   
 2. sheherzadah

  September 6, 2009 at 3:03 pm

  : )
  I surely hope so.

   
 3. Radu

  September 6, 2009 at 7:53 pm

  imi place foarte mult sa citesc lucrurile pe care tu le scrii aici, de fapt in singurele chestii pe care le citesc fara a fi nevoit si singurele pe care le citesc fara a avea un scop definit (cum ar fi manual de utilizare al masinii de spalat dupa ce toate rufele proaspat spalate miros bad). Evident ca nu inteleg totul si recunosc ca nu mereu am rabdare sa google dupa cuvintele pe care nu le cunosc (de obicei acestea au o pondere de minim 10% din totalul textului :) . dar uneori ma faci curios si i google, ca sa inteleg, iar in seara asta am reusit sa gasesc explicatia. asadar pentru toti cei care s-au nascut dupa disparitia imperiului roman:
  “In ancient maps from the Roman era, regions about which there was no information were identified by the Latin inscription HIC SUNT LEONES (here there are lions). The reason for the inscription was to warn the potential traveller of dangers that he may encounter in the unmapped areas.”

   
 4. Bogdan

  September 7, 2009 at 5:11 am

  Sunt unele lucruri care poate vor sa ramana sub pecetea tainei , dar cum orice taina lasa un fel de vestigium pedi, poate questa ta va afla in final un raspuns : )

   
  • sheherzadah

   September 7, 2009 at 7:17 am

   Multumesc pentru incurajare: )

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: