RSS

“trist”

04 Jun
http://www.dear-god.net/cms/_ArticleImages/2008/05/sad-face-paper-bag.jpg

dear-god.net

 fratele meu, urmasul hatru al unei familii cam lipsite de umor, este un fel de guru al slangului. pentru neinitiati, printre care ma numar, spre imensa lui disperare, si a mea, propozitiile lui presarate cu lexeme ciudate, dislocate din contextele lor uzuale, suna ca un fel de limba pe care ai impresia ca o intelegi, cand de fapt ramai intotdeauna la 2 centimetri alaturi de sens.

ultima sa “trouvaille” este cuvantul “trist”  aplicat ca o stampila pe mai tot ceea ce eu, the “social outcast”, the “bookworm”, the “epitome of library boredom”, cum mult prea generos ma caracterizeaza el uneori, emit in eter. modul savuros in care rosteste aceasta sentinta face cuvantul sa se acopere de multe straturi de sens: “esti trist” inseamna nu numai esti patetic, esti un loser, nu esti demn de a fi bagat in seama, ci reda si un soi de incapacitate a subiectului de a se vedea pe sine asa cum e in realitate, emana un usor dispret amestecat cu mila si chiar cu ingaduinta si contureaza imaginea unui biet personaj hilar si plin de emfaza, un biet don quijote care ignora ceea ce majoritatea numeste realitate, un loser, un boem intarziat, imbatranit sau demodat, si, nu in ultimul rand, un personaj care esueaza in punctul cel mai important – nu e suficient de smecher, de scamator, incat sa ii faci pe ceilalti sa rada. iar asta, trebuie sa recunoastem, cu greu se poate ierta.

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on June 4, 2009 in fractali

 

Tags: , , , ,

2 responses to ““trist”

 1. Adriana

  July 11, 2009 at 7:30 pm

  Vroiam sa impartasesc din expresiile fratelui meu, Virgil, si prietenilor mei din liceu pentru ca am intrat in subiect. Razvan, unul dintre prietenii mei, matematician impreuna cu bunica lui a inventat o expresie pe care o folosea aproape la fel ca Sasha: “soarta”. “Soarta” se foloseste in legatura cu orice care eveniment care este inexplicabil: de fiecare data cand te gandesti la ceva si incerci sa-i gasesti o cauza: de ce s-a intamplat cutare sau cutare, raspunsul este oarecum normal – “soarta”. Virgil, programming geek, a reinvestit cu sens cuvantul degeaba care se foloseste aproape la fel in aceleasi circumstante.

   
  • sheherzadah

   July 12, 2009 at 5:28 am

   soarta, karma, dumnezeu, asa-a-fost-sa-fie. sensul atasat de Virgil e interesant, pentru ca a anulat necesitatea oricarei explicatii pentru originea respectivelor intamplari: ). ce conteaza de unde vin, ce inseamna, daca dedesubt tragi linie si scrii ‘degeaba’. a facut trecerea de la fatalism la nihilism.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: